Д-р Новоселска участва в среща за старта на Програмата за сътрудничество между Румъния и България
Д-р Новоселска участва в среща за старта на Програмата за сътрудничество между Румъния и България / Дарик Добрич

Областният управител д-р Маргарита Новоселска ще вземе участие в първото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г., което ще се проведе в Белоградчик. Заседанието ще бъде открито от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Д-р Новоселска ще участва във форума в качеството си на член на Съвместния комитет за наблюдение и представител на Регионалния съвет за развитие на Североизточен район.

По време на заседанието ще бъдат одобрени насоките за кандидатстване, което ще даде възможност през месец април да стартира подаването на проектни предложения за финансиране по програмата. Ресурсът, с който двете страни ще разполагат за финансиране на съвместни проекти до 2020 година, възлиза на 258,5 млн. евро.

Утре заместник-министърът ще обяви официалния старт на програмата. Тогава ще бъде отворена и първата покана към потенциалните бенефициенти за подаване на проектни предложения, които могат да получат финансиране. Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2014-2020 е една от общо петте програми на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество, в които България ще участва през периода 2014-2020 г.