Частните колекции и ценни предмети трябва да се регистрират в Историческия музей
Частните колекции и ценни предмети трябва да се регистрират в Историческия музей / Дарик Добрич

Над 2000 са експонатите, постъпили в Регионалния исторически музей през 2009 година, съобщи директорът на културната институция Дияна Борисова пред Дарик. Само 900 от тях са откупки, останалите 1100 са дарения от добруджанци, което е един голям процент, подчерта Борисова. Тя апелира всички притежатели на ценни предмети или частни колекции да ги регистрират в Историческия музей. Това се налага от новия Закон за културното наследство и влезлите в сила наредби. В противен случай експонатите не могат да бъдат продавани, унаследявани или излагани в музеи у нас или в чужбина.

19 хиляди са били посетителите в добричките музеи през миналата година. Има спад с около 4000 в сравнение с 2008 година, което се обяснява с кризата и по-малкото туристически пътувания. Приходите от билети на Историческия музей за миналата година са около 6000 лева. „Музеите в другите държави печелят много от съпътстващи дейности, като заведения и магазини за сувенири например. В България не е така, защото я няма необходимата база, коментира Борисова.

През 2010 година предстои отбелязването на две важни годишнини, към които музеят ще насочи усилията си. Това са 130 години от рождението на Йордан Йовков и 70 години от подписването на Крайовския договор.

Подготвя се изложба, която ще пресъздаде преселването на 70 000 души от Северна в Южна Добруджа. Тя ще бъде открита на 7 септември. От музея призовават добричлии, които разполагат със снимки и други материали за процеса на преселването, да ги предоставят за изложбата.  

Друга голяма експозиция, наречена „Старото школо разказва" ще показва развитието на училищната дейност в Добричко. Откриването й е планирано за 11 май. От музея се надяват да получат от гражданите различни предмети, свързани с темата, като емблеми на гимназии, ученически барети, престилки, палта и други.