Частични избори: В Балчик избират общински съветници, а в Главиница - кмет
Частични избори: В Балчик избират общински съветници, а в Главиница - кмет / DarikNews.bg, архив

17 900 жители на община Балчик ще избират днес общински съветници. За участие в изборите са регистрирани пет партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ и Движение 21, две местни коалиции – „ВМРО-БНД” и „Силен Балчик”, и един инициативен комитет, който издига независимата  Мария Стоянчева - Георгиева. Мандатите в Общинския съвет на Балчик са 21. Избирателите ще дадат своя вот в 35 секции.

До новите избори в морската община се стигна, след като изборът от ноември миналата година беше обявен за недействителен и касиран от съда. Причината - грешки при отчитането на действителните бюлетини и при попълването на протоколите в няколко секционни комисии.

В хода на предизборната кампания в ОИК-Балчик бе подадена само една жалба за поставени агитационни материали на общински билбордове, което е неправомерно. Комисията излезе с решение плакатите да бъдат премахнати.

Изборите за общински съветници в Балчик ще се проведат по стария изборен кодекс и гласуването няма да е задължително. Задължителният вот беше въведен с последните промени в Изборния кодекс, но те важат за избори, насрочени с указ на президента след 26 май тази година. Вотът в Балчик е насрочен с указ от 9 май и ще протече по старите правила.

От ОИК съобщават, че за избиратели с физически увреждания са подготвени мобилни рампи, които се монтират пред СИК № 1 - клуб на ул. "Черно море", СИК № 9 - детска ясла "ЖК"Балик", СИК №12 - клуб на ул. "Варненска" (до школата) и СИК №14 - Читалище „Васил Левски".

За хората, нуждаещи се от помощ за придвижване до избирателните секции в град Балчик в деня на изборите е осигурен  дежурен автомобил. Нуждаещите се ще могат до подават заявки на дежурни телефони 057971055 и 057971071 в отдел "ГРАО" в общината.

Изборният ден в община Балчик започна нормално, секциите бяха отворени в 6 часа.

На вота през ноември м.г. ГЕРБ и БСП спечелиха по 4 мандата. РБ, ВМРО-БНД и "Силен Балчик" взеха по 3 места, а АБВ и ДПС - по 2.

Изборът на кмет в силистренската община Главиница днес ще бъде задължителен. Регистрираните в ОИК кандидати за кметския пост са трима. Двама от тях са издигнати от Инициативни комитети - Хюсеин Хамди и Нефие Раим. Кандидатът на ДПС е Неждет Ниази. До нов вот се стигна, след като избраният през 2015 година Насуф Насуф трябваше да напусне поста, тъй като ВКС потвърди осъдителна присъда срещу него за длъжностно престъпление.

По данни на ОИК  в избирателните списъци са вписани  малко над 10 500 избиратели от 23 населени места в община Главиница. Секциите са 25.