Цената на олиото скочила рекордно през 2007 година
Цената на олиото скочила рекордно през 2007 година / netinfo
През миналата година цената на олиото е поскъпнала рекордно със 78-80 %, а тази на брашното – с 62 %. Това съобщиха експерти от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Голямо поскъпване е регистрирано също при краве сиренето, кашкавала и яйцата.

Данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища показва, че първата половина на 2007 година е преминала спокойно с обичайно движение на цените на едро на хранителните стоки, като общият ценови скок е бил през август.

Ваня Зидарова, експерт от комисията по стоковите борси и тържища обяви, че цената на кравето сирене миналата година е отбелязала ръст от 36 на сто, а цената на захарта се е стабилизирала.

Председателят на комисията Христо Миленков прогнозира, че през тази година цената на пшеницата ще спадне поради очакванията за по-добра реколта, както в Европейския съюз, така и у нас.

Миленков обясни още, че през 2007 година Софийската, Пловдивската и Русенската стокови борси са постигнали по-големи обороти от 2003 година, която е била рекордна в това отношение.

Според председателя на комисията не е нормално в малка държава като България да има три стокови борси и предложи те да се слеят в една, като борсите в Пловдив и Русе да станат подразделения на тази в столицата.