Български кметове видяха уникална пречиствателна система в Улм, Германия
Български кметове видяха уникална пречиствателна система в Улм, Германия / wikipedia
Български кметове видяха уникална пречиствателна система в Улм, Германия
51176
Български кметове видяха уникална пречиствателна система в Улм, Германия
  • Български кметове видяха уникална пречиствателна система в Улм, Германия

Уникална система от пречиствателни станции за питейни и за отпадни води са наблюдавали в град Улм, Германия, представители на 9 български общини, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова. Тя участва там в работен семинар по проблемите на Дунавския регион.

17 германски общини около Улм ползват общи пречиствателни съоръжения. Изграден е общ канал за отпадните води, който преминава под реката, за да отведе водите до общата пречиствателна станция. Водите се връщат отново в река Дунав, след като са пречистени на 95%. Тези съоръжения се управляват от асоциация от 17-те кметове и никъде не пролича отделните общини да имат проблеми помежду си, подчерта Николова.

В Улм, който е разположен от двете страни на Дунав, пречистването на питейната вода е започнало в далечната 1836 година и съоръженията впоследствие са надграждани, разказа добричкият кмет. Пречиствателните системи са правени с помощта на държавата и на оперативните програми.

Дунавският офис е създаден в Улм преди 10 години. Идеята е 14-те държави, които са подписали споразумението за присъединяване към Дунавската стратегия, да работят за добра плавателност по река Дунав, за опазване на питейната вода, опазване на чистотата на реката и околната среда около нея и за създаване на културни и туристически връзки между държавите по поречието на Дунав.

В прикачения файл чуйте още от кмета Детелина Николова: