Бедствено положение в Крушари, усложнена обстановка в цялата област
Бедствено положение в Крушари, усложнена обстановка в цялата област / DarikNews.bg, архив

В община Крушари е обявено бедствено положение. Кметът Добри Стефанов е издал заповед за това, поради изключително тежката зимна обстановка и обилния снеговалеж. Цялата общинска пътна мрежа е затворена, учениците не са извозени до училище, към момента в селата не е доставен хляб, съобщи за Дарик Добри Стефанов. В следобедните часове със съдействието на „Гражданска защита” до добричката болница ще бъдат извозени двама болни на хемодиализа.

Усложнена е зимната обстановка в цялата Добричка област. Забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 3.5 тона по републиканските пътища в областта. Отворени за движение се поддържат направленията Добрич-Карапелит-Кочмар-Тервел, околовръстен път Добрич, Добрич-Генерал Тошево-КПП Кардам,  Добрич-Балчик-Албена-Кранево-Варна. Всички останали направления са затворени за движение.

Учениците в областта не учат, с изключение на Каварна-град.

Заради усложнената зимна обстановка в Добрич кметът Детелина Николова забрани движението на лични автомобили в рамките на града с изключение на тези с висока проходимост. Разпоредено е още жителите на града да ограничат до минимум излизанията и да почистят пред домовете си, за да се осигури нормална проходимост  и движение на пешеходците. Градският транспорт се движи при тежки зимни условия.

Към момента на територията на областта няма бедстващи хора, съобщи шефът на Пожарната гл.инспектор Дарин Димитров. Тази нощ обаче е оказана помощ на 20 закъсали коли, други 20 човека са евакуирани, тъй като не е било възможно автомобилите им да бъдат изтеглени от преспите. Най-критично е било по пътя между Каварна и Шабла, където едва сутринта спасителните екипи са успели да помогнат на три бедстващи коли - в две от тях са пътували руснаци, а в другата двама румънски граждани.