/ Дарик Добрич
БЧК-Добрич обяви официално своята благотворителна кампания за набиране на средства за стипендии на студенти сираци или полусираци от Добричка област. Това стана на тържествено събрание днес, на което бяха отбелязани 140 години от основаването на БЧК. На тържеството в зала "Зорница" на читалището присъстваха кметове от област Добрич, общински съветници, представители на ведомства и институции, доброволци, много граждани. 

Идеята за кампанията тръгна преди месец от самите служители на БЧК-Добрич, които заделиха от своите заплати и събраха сумата от 570 лева. Намерението на хората от БЧК е тази кампания да излезе извън кръга на служителите на организацията и да се превърне в обществена. Така ще може да се създаде фонд от средства за повече студентски стипендии, обясни директорът на ОД на БЧК-Добрич д-р Артюн Еринозов.

БЧК-Добрич създава фонд за подпомагане на студенти сираци

Към събраните до момента пари е прибавено и дарение от 500 лева на почетния гражданин на Добрич Хари Летау, така че сумата вече надхвърля 1000 лева.

Вече е готов правилникът, който регламентира условията, критериите, сроковете и сумите, с които ще се подпомагат студентите. Кой да получи стипендия ще определя 5-членна комисия от служители на БЧК, общественици и дарители.

На тържественото събрание бяха отличени 13 доброволци на БЧК за работата им през 2017 година. Общо доброволците на Червенокръстката организация в Добричко надхвърлят 500 души, като 200 от тях са младежи.

Организацията на БЧК в Добрич е създадена преди 133 години - през 1885 година, и е една от първите в България. Първото дружество е основано в Сливен.

БЧК подготвя няколко кампании в следващите месеци. На 29 октомври започва проект, съвместно с „Пожарна безопасност и защита на населението”. По проекта ще бъдат обучени ученици от 3 до 12 клас за самопомощ и взаимопомощ при наводнения.

От 1 ноември бездомни хора, настанени в общинския приют, ще получават от БЧК храна, лекарства и санитарни материали.

От 1 декември 40 деца от две добрички училища - ОУ ”Хр. Смирненски” и ОУ ”Никола Вапцаров”, избрани от училищните ръководства, ще получават безплатен топъл обяд.