Американски специалисти гостуват в Центровете за настаняване на деца с увреждания
Американски специалисти гостуват в Центровете за настаняване на деца с увреждания / nmd.bg

От днес до 26 април 2016 г., по покана на Фондация Лумос, на посещение в Добрич ще бъдат специалисти от американската организация SPOON, съобщават оттам. Те ще обучат представители на услугите за деца с увреждания и ще покажат практическа работа в един от новите Центрове за настаняване от семеен тип. Специалистите ще споделят своя опит за недохранването и уврежданията и да представят „Кратка оценка на елементите на храненето".

В момента на територията на област Добрич функционират 4 ЦНСТ, в които живеят деца и младежи с увреждания. „Методиката, която ще представят американските колеги, ще подкрепи специализираните грижи за тях и ще доведе до подобряване на процеса на хранене, който при децата с увреждания е от изключителна важност.", уточнява Трендафил Меретев - директор на Лумос за България.

Проблемът с критичното състояние на децата и младежите в домове е следствие не само на тяхното увреждане и здравословно състояние, но и на реакцията на хората около тях и на средата, в която са принудени да живеят. Те са с много ниско тегло, малък ръст и често тяхното развитие не съответства на календарната им възраст. Храната в домовете по принцип е в достатъчно количество и разнообразие. Анализът на храненето отново подчертава, че наред с медицинския е налице и социален проблем - т.е. децата гладуват за индивидуално отношение и внимание, за общуване с друго човешко същество. Доказано е, че липсата на общуване и контакт може да бъде вредно за развитието на човек, въпреки предоставянето на добри грижи и наличие на качествена храна.