Новият пристанищен и силозен терминал на река Дунав край Силистра
Новият пристанищен и силозен терминал на река Дунав край Силистра / Галина Георгиева
С официална церемония днес, на брега на Дунав край Силистра, бе открит силозен и пристанищен комплекс. Инвестицията е в размер на над 11 млн. лв. и е  на американската  компания  АДМ (Archer Daniels Midland). Компанията е водещ световен лидер в  производството, дистрибуцията и търговията със селскостопански продукти  и е на българския пазар от 2003 г.
 
Новоизграденият силозен и пристанищен комплекс “Пристанище АДМ Силистра” е с капацитет 20 000 тона  и е изграден с най-съвременни технологии. Ще се ползва за съхранение,  контрол но качеството,  претоварване и транспартиране на стоки, предимно зърнени култури от региона на Силистра и вътрешността на страната.

Новото пристанище ще обслужва няколко посоки – Констанца с кораби и Варна и Балчик с камиони. То ще предлага логистични услуги по вход/изход (товарене), почистване, сушене, складиране и превозване на зърнени и маслодайни култури. Клиенти ще бъдат всички търговци и износители на зърно. Стоката ще се окачествява чрез модерно и прецизно лабораторно оборудване и за пълен анализ на зърнени и маслодайни продукти. Това ще превърне терминала в най-голямото по капацитет на денонощие зърнено пристанище на българския бряг на река Дунав. След завършване на първия етап на пристанищното съоръжение към момента са  открити 6 работни места на пълно работно време. При въвеждане и на последния етап техният брой ще се увеличи на 16, предвиждат инвеститорите.

Проектът се реализира с подкрепата на община Силистра и  Българската агенция за инвестиции, Гости на откриването днес бяха над 100 зърнопроизводители,  представители на земеделски кооперации и търговци от областта и региона.