Среща на "Ломини" и кмета на Добрич
Среща на "Ломини" и кмета на Добрич / Община Добрич
Кметът на Добрич Йордан Йорданов се срещна с представител за България на фирма "Ломини" ООД, оторизиран представител на Глобал Трафик Текнолоджис  – световно известен производител на цялостни решения за осигуряване на приоритетното преминаване през кръстовища на автомобили със специален режим на движение (Спешна медицинска помощ, Полиция, Пожарна и др.), както и автомобили на градския транспорт.

Търговският директор, представител за България Стоян Стоянов направи кратка презентация на фирмата и нейните продукти. През 2012 г. и 2013 г. със съдействието на Община Бургас, Община София-град и Община Варна, фирма Ломини ООД реализира 3 пилотни проекта (с продължителност от 3 до 6 месеца) за тестване системите на Глобал Трафик Текнолоджис за осигуряване на приоритетното преминаване през кръстовища на автомобили със специален режим на движение и автомобили на градския транспорт. Оборудването е монтирано на общо 7 кръстовища, 7 автомобила на градския транспорт и на 5 автомобила на Пожарната и Спешна помощ. Ползите от съществуването на системата е оценено от ползвателите от спешна помощ, Пожарна и Градски транспорт.  Доказано е по безспорен начин, че системата е изключително ефективна и води до повишаване ефективността на СМП.
В България системата Оптиком (Opticom) е въведена в Бургас на 32 кръстовища и на 77 превозни средства, с осигурено финансиране от ОПРР и в гр. Варна – 24 кръстовища и 16 превозни средства, също с финансиране от ОПРР.

Срещата се проведе по инициатива на Посолството на САЩ в България. В писмо до Община град Добрич Мария Галиндо – търговско аташе при Посолството  сподели, че би се радвала да види повече американски фирми да си партнират с български такива, както и с местното самоуправление. В срещата в Добрич взе участие и представител на Посолството - Петър Делин.