/ ThinkStock/Getty Images
1024 са зрелостниците от област Добрич, които са подали документи за явяване на матурата по български език и литература, съобщи шефът на Регионалното управление на образованието Жоро Тошков. Изпитът е на 21 май - вторник. 49 не бяха допуснати до матурата заради годишни оценки "слаб 2" по някой от предметите.

Зрелостният изпит ще се проведе в общо 13 учебни заведения на територията на областта.  

Матурата по БЕЛ трае 4 часа и се състои от три модула. Първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст. Третият модул е двучасов и е интерпретативно съчинение или есе. Децата със специални образователни потребности имат два допълнителни часа за работа.

Зрелостници и седмокласници - отново на изпит днес

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит по избран предмет. Заявленията за полагането на този изпит са 685, допуснати са 671 зрелостници. 328 абитуриенти ще държат изпит за придобиване на степен за професионална квалификация.

6 ученици са подали документи за явяване на държавните изпити по желание - т.нар. трета матура. Заявката е за предметите философия /1 ученик/, биология /1 ученик/ и английски език /4 ученици/.

Тази година датите на матурата на зрелостниците и националното външно оценяване на 7 клас не съвпадат, както предните години. Причината е, че е преценено, че провеждането на тези изпити едновременно е много затормозяващо. НВО на седмокласниците ще бъде в средата на юни.