Закриха три ТЕЛК в Бургас, прехвърлят хората към Сливен, Ямбол и Варна
Закриха три ТЕЛК в Бургас, прехвърлят хората към Сливен, Ямбол и Варна / netinfo

Специализираните ТЕЛК по очни, белодробни и психични заболявания се закриват, съобщиха от РЗИ -Бургас. Това се налага заради прилагането на новите разпоредби на Правилника за устройство и организация на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи.
Медицинските експертни досиета на лицата, чието освидетелстване не е приключено от специализираните състави на ТЕЛК са предадени на регионалните картотеки на медицинска експертиза.
За специализирана ТЕЛК по психични заболявания РКМЕ-Бургас, в РКМЕ-Сливен и в РКМЕ-Ямбол по постоянен или настоящ адрес на пациентите.
За специализирана ТЕЛК по белодробни заболявания РКМЕ-Бургас и в РКМЕ-Ямбол по постоянен или настоящ адрес на пациентите
За специализирана ТЕЛК по очни заболявания Варна - все още медицинските досиета не са постъпили в РКМЕ-Бургас за пациенти с постоянен или настоящ адрес за Област Бургас.
Експертизата на вида и степента увреждане на трайно намалена работоспособност на лицата с очни, белодробни и психични болести ще се извършва от ТЕЛК по общи заболявания. Тя ще се извършва с участието на лекари с призната специалност по съответния профил на заболяването. За децата до 16 год. възраст експертизата ще се извършва от лекар с призната специалност по педиатрия.
На територията на Област Бургас продължават да функционират 2 състава на ТЕЛК по общи заболявания към МБАЛ-Бургас. Скоро ще бъде разкрит ТЕЛК по общи заболявания към МБАЛ-Карнобат.
Преразпределените досиета от специализираните състави на ТЕЛК ще бъдат насочвани към съставите на ТЕЛК по общи заболявания, като ще се изготвят седмични и месечни графици за заседанията на ТЕЛК, на които ще се освидетелстват лица с очни, белодробни, психични и детски заболявания.
За лицата, които са получили насрочена дата за явяване пред специализирани състави на ТЕЛК, които вече са закрити ще дъде насрочена нова дата за явяване пред ТЕЛК с общи заболявания.