/ ThinkStock/Getty Images

52-годишен криминално проявен софиянец, съпричастен към общо четири телефонни измами, осъществени на територията на Бургаски регион, е задържан в резултат на съвместните действия на три полицейски дирекции.

Ало измамници „изработили“ 8 млн.лв.

Констатирано е, че същият се опитал да напусне България през ГКПП „Дуранкулак”, след като на 25 юни взел голяма парична сума и златни накити, предоставени от 77-годишна бургазлийка - жертва на телефонна измама.

Жената е подведена по класическата телефонна измама „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, като мнимия служител на реда й наредил да събере наличните в дома си пари и злато и да ги остави до кошче за боклук в района на пицария „Ла веранда Зорница”.

Бургазлийката събрала в торбичка сумата от 26 000 лв. в левове и валута, както и 50 гр. златни накити и я оставила на указаното място. Впоследствие получила ново телефонно обаждане за да изтегли банковите си спестявания, но бдителна служителка в банковия клон заподозряла, че се касае за телефонна измама и алармирала полицейските служители.

Бургазлия, съпричастен към телефонна измама, е задържан във Видин

Своевременно служителите от група „Противодействие на имуществените престъпления и грабежи” към отдел „Криминална полиция” при ОД на МВР Бургас започнали работа по случая, като констатирали, че съпричастен към извършеното престъпление е 52-годишен криминално проявен софиянец.

След като същият взел парите и златните накити с такси се оттеглил в посока Слънчев бряг, а от там с л.а. „Мазда 323”, със софийска регистрация, направил опит да премине в Румъния.  

Констатирано е, че същият е съпричастен и към други три телефонни измами, извършени на територията на ОД на МВР-Бургас, нанесените щети по които са възлизат на около 100 000 лева. При измамите са взети и близо 150 грама златни накити.