/ Дарик, архив
Дияна Саватева: Срещу нас е изправен много гъвкав „съперник“
8 млн. лв. са събрани от българските граждани чрез „ало измами“ за 2018 г. Това сочи статистиката на МВР. Данните огласи народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева по време среща с възрастните хора в комплекс „Зорница“ в Бургас- част от кампанията на бургаските депутати: „Заедно срещу ало измамите“.

Бургазлия, съпричастен към телефонна измама, е задържан във Видин

Василева, заедно с Дияна Саватева, народен представител от ГЕРБ, говорителят на ОД на МВР-Бургас Цветелина Рандева и инспектор Иван Панайотов от МВР  извадиха на светло най-честите механизми за измами, обясниха начините за противодействие и отправиха призив заедно да изградим бариера срещу измамниците.

Заедно срещу ало измамите
Снимка: ГЕРБ - Бургас

„Голяма част от потърпевшите са интелигентни хора, сред тях има и архитект, предал 100 000 лв.  Това е сигнал, че срещу нас е изправен много гъвкав „съперник“, заяви Дияна Саватева. И подчерта, че най-добрата реакция при съмнително обаждане е да се затвори телефона, а след това и да се свържат с позат.

Полицията арестува „муле“ на телефонни измамници

„Запомнете, че няма как полиция, прокуратура или социално подпомагане като институции да ви поискат пари - това е друга много разпространена схема. При съмнения за катастрофа с пострадал близък -обадете се на семейството си, на 112 или на КАТ. Само това са достоверни източници на информация“, каза Цветелина Рандева.  

От полицията посочиха редица случаи за измами в цялата област. Комплекс „Зорница“ също не прави изключение, като освен възрастни хора, на прицел са и млади семейства. Бум на измами е имало през лятото с „освобождаване“ на климатици, внос от Турция, от митницата, както и с обмяна на турски лири по фалшив курс.