/ www.sdb.bg
Морска администрация ще обследва състоянието на няколко потънали кораба по Южното Черноморие догодина. Това разкри шефът на Морска администрация кап. Живко Петров.

Колко са потъналите кораби по дъното на Черно море разкрива „Темата на NOVA“

„Касае са два или три плавателни съда. Един от тях е „Родина“, който също като „Мопанг“, се е натъкнал на мина. Той се намира на поне 40 метра дълбочина край Приморско.

Вече са източени първите 10 кубика мазут от „Мопанг“ 

Не знаем дали в него има останало гориво. До момента не сме регистрирали теч, но трябва да проверим какво е състоянието му, за да не станем свидетели на „Мопанг“ 2“, каза кап. Петров.

По думите му, дейностите по източване на горивото от резервоарите на потъналия край Созопол параход, са прекратени заради влошаване на времето. До момента екипът от десет водолази е успял да изпомпи над 350 кубика от резервоарите на „Мопанг“.

Взети са нови проби от морската вода край Созопол

„Предполагаме, че останалото количество е още толкова. Вероятно в следващите няколко дни ще имаме гмуркания, но само за консервиране на кораба – тоест за запечатване на дупките по корпуса. Заради ниските температури през зимата, опасност от теч на гориво няма“, допълни кап. Живко Петров.

Очакванията са операцията по източване на горивото от кораба да бъде възобновена напролет.