/ www.sdb.bg
10 кубика мазут източени от Мопанг
98776
10 кубика мазут източени от Мопанг
  • 10 кубика мазут източени от Мопанг
Вече са източени първите 10 кубика от мазута, превърнал се в нефтоводна смес в резервоарите на кораба „Мопанг“, потънал преди 100 години край Созопол и замърсил перди време морската вода.

Операция „Мопанг“: Чакат още две специални котви в Созопол

Източването стана възможно след подготвителни дейности за подводната операция по извличане на продукта от потъналия през 1921 година плавателен съд.

Започна операцията по източването на мазута от потъналия параход „Мопанг“

Бяха монтирани котви, осигуряващи точното позициониране на специализиран водолазен кораб, както и 4 шесттонни бетонови котви за закрепване на боновите заграждения около „Мопанг“.
 
 

Точно един месец след началото на „случая SS MOPANG“ с голямо задоволство споделям кадри от първите количества гориво източени в нефтосъбирача „Русалка“. Отвора е в пети ляв резервоар с вместимост по спецификация 93423 литра. Пети десен „сълзи“ и вероятно е пълен също. Сърдечно благодаря на момчетата от Хидроремонт и Deep Dive Systems, работещи в тежко замърсена среда с лоша видимост. Благодаря и на Plamen Ivanov за кадрите и за това, че споделя подводните ми лудости. Не на последно място благодаря за адекватното партньорство на капитан Живко Петров, шеф на ИАМА. На вниманието на журналистическото братство! Моля, отправяйте всички въпроси и молби за кадри към ИАМА.

Публикувахте от Michael Zaimov в Сряда, 12 септември 2018 г.


Водолазите се спуснаха многократно за да маркират носа и кърмата на кораба, да картират корпуса, вземат на проби от резервоарите, да направят отвори по корпуса и за подводен монтаж на шлангови линии.

Взети са нови проби от морската вода край Созопол

Поради влошаване на метеорологичните условия, днес и утре няма да се провеждат водолазни операции.