/ Снимки: Станимир Димитров
Все още не е ясно кога ще започне същинското изпомпване на горивото в потъналия параход
До няколко дни в Созопол трябва да бъдат доставени две специални метални котви. Това съобщи пред „Дарик“ министърът на околната среда и водите Нено Димов. По думите му, те са от изключителна важност за стабилизирането на плавателния съд, които ще се използва от водолазите за изпомпването на останалото гориво в резервоарите на потъналия параход „Мопанг“.
 

Созопол Мопанг
Снимки: Станимир Димитров

„Вече са доставени две такива метални котви, като чакаме още две. Тези, които виждате на пристанището в Созопол са изработени специално за тази операция, защото такава се прави за първи път.

Започна операцията по източването на мазута от потъналия параход „Мопанг“

Вълните все още са високи. При утихване на морето ще започне позиционирането на плавателните съдове, след което ще може да започне и същинското изпомпване на горивото“, каза Димов, който днес отново инспектира подготовката на операцията на порта в Созопол.
 

Созопол Мопанг
Снимки: Станимир Димитров

От „Морска администрация“ съобщиха, че корабът с който ще се извърши изпомпването на горивото е оборудван с четири 6-тонни котви, които ще бъдат разпределени между два от общо три плавателни съда, които ще бъдат позиционирани над потъналия американски кораб.

Нено Димов отново увери, че опасно замърсяване в района няма. „Видях на място петна мазут, които са малки - до 20 см. Вероятно те са остатък от предишно изтичане от кораба. Водолазите казаха, че теч няма, риск също“, допълни министърът.

Взети са нови проби от морската вода край Созопол

Относно сигналите за замърсяване с мазут по плажовете на юг от Бургас, той коментира: „… мазут по плажовете няма за първи път. Издали сме съответните предписания на концесионерите да почистват и до кметовете на общините, които имат на територията си плажове без стопани.“

 Водолази спряха теча на мазут от „Мопанг“, кризисният щаб очаква оферти за източването на резервоарите

След сигнала за нефтопродукти в морската вода край остров „Св. Иван“ от потъналия през 1921 г. американски кораб „Мопанг“, по заявка на БД „Черноморски район“ на 22 август повторно са взети проби в 4 пункта: непосредствено над потъналия кораб, до боновото заграждение, на един километър от брега на плаж „Черноморец” и на „Централен плаж Созопол”.
 

Созопол Мопанг
Снимки: Станимир Димитров

Анализът на пробите показва, че непосредствено извън ограждението на разлива и до морския плаж няма замърсяване на морската вода, съобщиха от басейновата дирекция. Останалите изследвани показатели са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда.

Борисов за операцията „Мопанг“: Морето е красиво, но коварно. Безопасността е преди всичко

Потвърждава се минимално локално замърсяване с нефтопродукти единствено в района на разлива, непосредствено над потъналия кораб в акваторията на остров „Св. Иван“.

Извършено е изследване за наличие на нефтопродукти, полихлоробифенили, бензен, етилбензен, толуен, стирен, аценафтен и други. Резултатите от взетите проби от морската вода от плажовете „Корал“ и „Алепу“ са под границата за определяне на метода за изпитване и отговарят на стандартите за качество на околната среда по всички изследвани показатели.