Деница Вълкова, председател на Апелативен съд - Бургас.
Деница Вълкова, председател на Апелативен съд - Бургас. / Снимка: Лалка Димитрова
Не е редно външните конкурси на апелативно ниво, каза председателят на БАС Деница Вълкова
След районно ниво-без външни конкурси
96948
След районно ниво-без външни конкурси
  • След районно ниво-без външни конкурси
„Оттук – насетне, надявам се и занапред, да няма външни назначения, за да не се демотивират действащите съдии. Защото работят по 20 - 30 години и е съвсем нормално да се изкачват по инстанциите. Аз лично винаги, и когато бях в Министерството на правосъдието, и като съдия, съм смятала, че след районно ниво не трябва да има външни конкурси. На районно ниво може и трябва, но от окръжно ниво нататък, всички са тесни специалисти. За мен, много правилно подходи законодателят и забрани външните конкурси” - Така председателят на Бургаския апелативен съд  (БАС) Деница Вълкова отговори на репортерски въпрос за наплива на адвокати към върховите позиции в магистратурата. Тя определи казуса като "упражнение на гърба на страните"

И докато в страната, тенденцията - прокурори и съдии да преминават в редиците на защитниците, все повече се засилва, то в Бургас, процесът протича с обратен знак – кандидатите за държавни длъжности са знакови имена от средите на адвокатурата. В гилдията се наблюдава и ново разместване на пластовете - бивши прокурори, напуснали системата и преминали на частна практика, вече дават заявки да се явят на конкурс за съдии.

Законодателят вече се произнесе по този въпрос, отново по наше предложение. И прие, че не е редно, външните конкурси да се случват на апелативно ниво. Т.е. той много ясно се изказа по въпроса- като ги забрани”, каза Деница Вълкова.

За Бургас незаетият щат е от петима съдии или 1/3 от състава на съда. Предстои да се назначат двама съдии, след освобождаването на зам.-председателите – още двама, а след това с външен конкурс и още един.

„Това е един заварен конкурс от преди три години, който така или иначе трябва да приключи”, посочи председателят на Апелативния съд и подчерта: Аз не съм органа който ще оцени, нито кандидатите, нито съдиите, така че ако ВСС ги класира, ще работим с тях, както с всеки друг”.
 
Чуйте коментара на председателя на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова в звуковия файл: