Вселенският Патриарх Вартоломей –  доктор хонорис кауза
Вселенският Патриарх Вартоломей – доктор хонорис кауза / Massimo Finizio

Негово всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей беше удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на Бургаски свободен университет”.  Най-високото академично отличие се присъжда за неговата добротворна духовна дейност, вдъхновената му и всеотдайна служба в името на духовното възраждане, православно единство и толерантност между вероизповеданията.

Предложението е на Президента на БСУ проф. д-р Петко Чобанов, който покани лично негово всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей в Бургас на 18 май 2010 година. На тази дата ще се състои тържествената церемония по връчване на почетното звание Доктор хонорис кауза на БСУ на  негово всесветейшество, който ще пристигне специално за случая от Истанбул, и връчване дипломите на Випуск 2010.

Архиепископът на Константинопол – Новият Рим и Вселенски Патриарх Вартоломей I, e 270-ият Вселенски патриарх на Константинопол и пръв сред равни между предстоятелите на православните църкви по света. От 2 ноември 1991 г. Неговото седалище е в Истанбул.

Вартоломей I е роден през 1940 година в село Зейтинли на остров Гьокчеада - Турция с името Димитриос Архондонис. Макар с турско гражданство, той принадлежи към гръцкото етническо малцинство в Република Турция. Началното и средното си образование той получава на остров Гьокчеада и в Истанбул.

Своя път към върховете на църковната кариера Димитрий започва във Висшето богословско училище на остров Халки, което завършва с почести през 1961 г. След казармата 23-годишният иеродякон продължава образованието си в Източния институт към Григорианския университет в Рим — най-важният и най-авторитетен университет на Римокатолическата църква, контролиран от йезуитите.