ВМРО: Могат ли мъртвите да живеят отново?!
ВМРО: Могат ли мъртвите да живеят отново?! / Снимка: Лалка Димитрова

ВМРО в Бургас поиска нови по-високи глоби за нерегламентирано извършване на религиозна дейност и персонални санкции, не само за физическите лица, но и за организациите, които стоят зад тях. Воеводите предлагат глоба от 500 до 5000 лева за пропаганда без разрешение на обществени места и от 1000 до 2 500 лева за самата секта.
От ВМРО настояват промените да бъдат записани в Наредбата за опазване на обществения ред в града. Реакцията бе провокирана след ново настъпление на религиозни организации в Бургас и непрекъснато нарастване на членската маса, като към нея вече има и рускоговорящи.
„Обходни двойки на „Свидетели на Йехова" патрулират из възлови места в града и призовават към приобщаване към редиците им, разказват от ВМРО. Йеховистите са толкова настъпателни, че вече не само звънят на вратите на домовете им, но вече пускат ръкописни писма в пощенските кутии на хората. Епистоларните „шедьоври" са придружени с брошури, озаглавени: „Възможно ли е мъртвите да живеят отново".
„Няма да коментираме дали това, което проповядват, е правилно. В крайна сметка „Свидетели на Йехова" не са извън закона. Но трябва да е ясно, че зад религиозната пропаганда, всъщност стои една търговска организация. Целта й е да инкасира средства чрез т.нар. лепта. С пари захранват организацията.Имат обредни домове, нека там да извършват дейността си, а не да притесняват хората по домовете им. Нашата цел е да ограничим максимално това", каза Георги Дракалиев, общински съветник от ВМРО. Предложенията за допълнение на Наредбата за обществения ред днес той ще внесе за обсъждане в постоянните комисии към местния парламент.