В началото бе Словото...
В началото бе Словото...
Обществени личности четоха Библията в чест на делото на светите братя Кирил и Меитодий
С прочит на първите стихове от книгата Евангелие от Иоан, кметът на Бургас - Димитър Николов даде старт на публичното четене на Библията в чест на делото на светите братя Кирил и Методий. Събитието се провежда за втора поредна година на открита сцена "Охлюва" в Морската градина, а в него отново се включиха общественици, културно-просветни дейци и духовни лица от протестантската и католическата общност. В началото на събитието, организаторите - пастор Живко Тончев и Нели Тончева от църква "Благовестие", припомниха пред десетките присъстващи, че светите братя създават азбуката, за да преведат Свещените писания на разбираем за народа език. "В чест на това просветителско дело искаме да припомним някои от вечните истини в Свещените писания, които с векове са градили българската духовност, култура и национална идентичност", казаха те. 

словото

словото

Областният управител Вълчо Чолаков прочете откъс от книгата "Притчи" от Стария завет, касаещи отношенията между хората, а ръководителят на ВА "Фортисимо", Милена Добрева - Псалом 103. Пасаж за "лицемерието на фарисеите" от Евангелие от "Лука", чете общественият посредник на Бургас - адв. Тодор Стамболиев.

словото

словото


За призива на апостол Павел към обновление за вярващите колосяни, чете гл. редактор на Флагман.БГ - Катя Касабова. За пореден път актрьорът Юрий Ангелов изигра пасажа си от Евангелие на Лука. Дългогодишният директор на Музикалното училище - Юлия Ненова рецитира почти наизуст част от Псалом 34. "Особено съм щастлив, че днес можем с тази прекрасна инициатива да отдадем своята признателност на братята Кирил и Методий, защото тяхното дело е било посветено на разпространението на Божието слово, което днес можем да четем", каза директорът на Историческия музей в Бургас - Милен Николов. Отец Роман от източнокатолическа енория "Успение Богородично", сподели че най-голямата радост, е хората заедно да четат и споделят Светите писания и че за него, макар и поляк по произход, втората родина и голяма любов е България.

словото

словото

словото


В четенето се включиха още Атанас Атанасов - експерт в Министерството на младежта и спорта, д-р Светослав Тодоров - лекар-специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас,  адвокат Димка Тортоланова,  д-р Елена Петкова, преподавател в Университет "Проф.д-р Асен Златаров", пастор Илчо Евтимов от Евангелска Петдесятна църква, пастор Стефан Димитров от Българска Божия църква "Градове за Исус" и Главен старейшина на деноминацията,  големият бургаски математик, който е носил за Бургас и България световни отличия - Костадин Гаров - студент по компютърни науки, архитект Николай Симеонов. 

За това делото на Крили и Методий, свидетелстват текстове от Теофилакт Охридски:  „Славянският народ, т.е. българският, не разбираше Светото Писание на гръцки език, и двамата свети мъже гледаха на това с голяма злочестина. Безутешна скръб ги обзе за това, че светлината на Писанието не сияе в Българската страна. Тогава  се обърнаха с молитва към Христа, от Когото пръв дар са езиците, да им помогне да изнамерят букви, пригодни за българския език и да преведат божественото Писание на тоя език.“ (Из "Житието на Св. Кл.Охридски").