/ iStock/Getty Images
Предназначението на дрогата е - да бъде изнесена в Република Турция
В Бургас бяха задържани двама души след опит за контрабанда на наркотици. От полицията в Бургас уточниха, че са успели да прекъснат канал за пресична на наркотични вещества от България към Турция.

"В хода на полицейската операция беше извършена проверка на лек автомобил с 44-годишен шофьор от Бургас. В хода на проверката на автомобила, в тайник, обособен в задната част на превозното средство, бяха открити 6,5 кг. марихуана суха маса, разпределени в 13 пакета", това казаха на брифинг от полицията.

"Беше задържан и 54-годишният организаторът на престъпната дейност, който също е от Бургас. Паралелно с това беше задържан и още един човек, в който бяха установени значителни суми пари - 308 950 евро, 20 300 долара и 5000 лв.", уточни още директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. комисар Калоянов.

"Предназначението на дрогата е била да бъде изнесена в Република Турция, като причината за това е разликата на цените на марихуаната у нас и в Турция. В България 1 кг марихуана суха маса се търгува за около 5000 лв., а в Турция – същият 1 кг. се търгува от 10 000 до 15 000 евро", поясни още ст. комисар Калоянов.

Вече са образувани две досъдебни производства, уточниха още от полицията в Бургас. Лицата са задържани до 72 часа и за всеки един от тях ще се иска мярка за неотклонение "задържане под стража". Освен това ще бъде повдигнато и обвинение за пране на пари, заради намерената голяма сума, тъй като органите на реда смятат, че тя е придобита по нелегален начин.

Законът предвижда наказание за опита за контрабанда на дрога "лишаване от свобода" за срок от от 10 до 15 години, както и глоба от 100 000 до 200 000 лв.