Умуват над интеграцията на незрящи деца
Умуват над интеграцията на незрящи деца / www.trud.bg

“Трябва да се създаде работна група от специалисти, която да изготви план за обучение на децата с трайни зрителни увреждания в масовите училища”, заявиха днес ресорни служители на Регионалния инспекторат по образование. Те обсъдиха проблемите с интегрираното обучение на деца със зрителни увреждания по случай днешния Международен ден на белия бастун.

На срещата присъстваха и представители на областна администрация, Община Бургас, Център по интегрирано образование и педагози. Инициаторът - Сдружение “Интеграция” е създадената преди година организация, приела за своя кауза качественото образование на ученици с нарушено зрение.

“Много важен етап от интеграцията на тези деца е провеждане на обучение, както при техните връстници, които нямат зрителни проблеми”, сподели Живко Томов , председател на сдружението. По думите му, за да има в бургаските масови училища истинска интеграция от децата със специални образователни потребности трябва да се изисква точно толкова колкото и от останалите.

От сдружението предлагат въвеждането на електронно обучение чрез изготвянето на база данни в електронен формат, която да улесни ученето да децата, с помоща на подходящ софтуер за незрящи. От своя страна ресорните учители приветстваха идеята, тъй като според тях повечето педагози не са запознати с методите, които се използват при обучение на деца със специални образователни потребностии това би улеснило тяхната работа.

Едва седем са децата в региона със зрителни увреждания, които ходят в масови училища. Две от тях са напълно слепи. Те живеят в Приморско и Тополица и посещават местните школа. Останалите имат остатъчно зрение, което не е достатъчно за четенето на учебници. В Бургас те ходят в ОУ “Братя Миладинови” и ОУ ”Елин Пелин”.