Транспортираха с авиолинейка  жена, пострадала при производствен инцидент
Транспортираха с авиолинейка жена, пострадала при производствен инцидент / netinfo

Тежко пострадала при производствен инцидент жена с черепно-мозъчна травма и счупени ребра беше транспортирана с авио линейка от новата хеликоптерната площадка на МБАЛ Бургас до специализирано медицинско заведение в София.
Акцията по спасяването на пациентката беше демонстрационна и целта и бе да покаже възможностите, за реагиране при спешни случаи.
В демонстрацията се включиха доброволци от БЧК - Бургас и медици от МБАЛ Бургас. Професионалните екипи на авиопревозвача"Хели Ер" показаха в реално време как се действа в спешни ситуации, когато залогът е човешки живот.
Във възстановката беше използван и високотехнологичния реанимобил , подарен от Израел, в знак на признателност, за бързата и компетентна логистична и медицинска помощ, която беше оказана на пострадалите от атентата на летището в Сарафово.
Демонстрационната акция беше разиграна пред очите на десетки граждани, кмета на Бургас Димитър Николов,зам.-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, прокуриста на болницата д-р Бойко Миразчийзки, общински съветници и журналисти.
„Авио линейки на превозвача „Хели Ер" ще бъдат на разположение през целия туристически сезон, за да може да се реагира адекватно при спешни случай, инциденти и аварии. Надявам се, че осигурявайки тази услуга ще можем да спасим много човешки животи",заяви кметът Димитър Николов.
„МБАЛ Бургас АД е най- важното болнично заведение в областта, което третира спешността във всички аспекти, особено политравматизма.Пострадали в труднодостъпни райони също ще могат да бъдат транспортирани до МБАЛ-Бургас много по-лесно с помощта на хеликоптера. Благодарим на Община Бургас в лицето на кмета Димитър Николов за помощта при изграждането на хеликоптерната площадка, която се намира на паркинга на МБАЛ-Бургас", разясни прокуристът на Бургаската болница д-р Бойко Миразчийски.
Хеликоптерната площадка беше изградена от Община Бургас за по-малко от 10 дни.Съоръжението се намира на югозападния паркинг на болницата и заема ¼ от площта му. Локализацията му е съобразена с необходимостта от безопасни подходи при извънредни или спешни ситуации.
При спешност хеликоптерът може да транспортира болен или специализиран медицински екип от Бургас до София например само за 01.30 часа. Оператор на услугата е "Хели -ер".
В хеликоптерът е оборудван с най-модерната техника в момента на световно ниво. А от компанията увериха, че при тежки инциденти, засягащи социално слаби хора ще поемат разноските.