/ netinfo
Община Бургас би могла да обезпечи подмяната на старите енергоемки отоплителните уреди в близо 2 000 домакинства с нови алтернативни системи. Финансирането би могло да се осигури от европейските фондове. Схемата ще бъде тествана в 80 домакинства в кварталите „Възраждане“, „Акациите“, „Победа“ и „Долно Езерово“.

Периодът за изпълнение на проекта е с дълъг хоризонт до 2024 година. Така от общината се надяват да намалят замърсяването на въздуха през зимните месеци, идващо от горенето на твърди горива, стари гуми, дрехи и прочее.

Пловдив, Бургас и Добрич са сред отличените в конкурса „Екообщина 2018“

Местната администрация планува да се включи и като партньор в проекта "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух", заедно с Русе, Велико Търново, София, Стара Загора и Монтана. На предстоящото заседание на местния парламент кметът Димитър Николов ще поиска общинските съветници да подкрепят това участие.

Усилията на общините - партньори по проекта са насочени към подобряване качеството на атмосферния въздух чрез изпълнение на мерки, заложени в Програмите за подобряване на качеството на атмосферния въздух (КАВ), които да доведат до минимизиране на ФПЧ в големите градове, създаване на механизми за подпомагане на домакинствата.

Също така ще се изпълнят и дейности, които да спомогнат за повишаване на оперативния и институционален капацитет на бенефициентите по проекта и организиране на широкомащабна информационна капания, както и привличане/ангажиране на заинтересовани страни.