Съветник изгонен от процедура за обществена поръчка
Съветник изгонен от процедура за обществена поръчка / netinfo

Общинският съветник от Бургас Ваклин Стойновски не бе допуснат да присъства при отварянето на документите на кандидати за изпълнители на обществена поръчка. Става дума за открита процедура по Закона за обществените поръчки за доставянето на техника за видеонаблюдение по кръстовища, училища и детски градини.

"Предоставих на комисията своята легитимация на общински съветник и те са длъжни да ми окажат съдействие по закона", каза Стойновски. Той цитира чл. чл.33, ал.2 от ЗМСМА според който ” Държавните органи, стопанските и обществените организации са длъжни да оказват съдействие на общинския съветник, както и да му предоставя сведения и документи, които са му необходими във връзка с дейността му на съветник”.

Стойновски твърди,  че недопускането му е тенденциозно. Ден по-рано той изрази съмнение, че конкурсът е нагласен. Според него в конкурсната документация са заложени условия така, че той да бъде спечелен от една единствена фирма чрез специфични камери,доставяни в България само от нея. По този начин  ще бъде ощетена общината със стотици хиляди левове, уточнява  съветникът.

 
"Станало е недоразумение и комисията ще бъде задължена при отварянето на ценовите оферти на кандидатите да бъдат поканени всички общински съветници в града", каза зам.-кметът по финанси  Красимир Стойчев.


"Много фирми вносители на камери в България отговарят на техническите параметри заложени в проекта", коментира независимият екперт Иван Янков”

По закон в 60-дневен срок комисията ще обяви допуснатите  фирми до конкурса и ценовите им  оферти.