Състоянието на единствения оцелял от “Ванеса” се подобрява
Състоянието на единствения оцелял от “Ванеса” се подобрява / netinfo
Единственият за момента оцелял моряк от кораба Николай Димитров е в по-добро състояние в болницата в град Темрюк, съобщи съпругата му Венета Димитрова. Пред Дарик директорът на Морска администрация Николай Апостолов заяви, че украинските и руските служби вече са разположили и екипи на брега, където би трябвало да бъдат изхвърлени спасителните плотове с моряците от „Ванеса”.

Николай Апостолов заяви още: „Корабът „Нептун”, който извършваше обследването, е обледенен до степен, в която не може да извършва спасителна операция и в момента се разледенява. Два вертолета са в готовност за излитане, но метеорологичната обстановка в момента (вятърът е около 25-30 метра в секунда, видимостта е 200 метра) прави невъзможно излитането на хеликоптерите. В момента, в който времето се подобри, те ще излетят. Освен това по брега са разположени спасителни екипи, където евентуално ще бъдат изхвърлени спасителните плотове.

Потвърди ли се информацията за засечен радиомаяк от снощи?

“Засега не са потвърдили, че той все още работи.”

Осем моряци все още са в неизвестност след потъването на българския товарен кораб “Ванеса” в Азовско море на 3 януари. До момента са открити телата на двама моряци в Керченския пролив.

Пред Дарик съпругата на спасения Николай Димитров потвърди новината, че мъжът й е установил самоличността на единия от загиналите си колеги и вече е в по-добро състояние.

“Той ми изпрати един SMS, аз си позволих да позвъня на същия телефон. Каза, че се чувства добре, че телесната му температура е 37,8 градуса. Малко измръзнал, но се чувства общо взето добре.”

Вярно ли е, че съпругът ви е разпознал един от моряците, на които са извадили телата?

“Да, вярно е, но не ми каза име.”

Според информация на Дарик Димитров е разпознал тялото на главния механик Георги Желев.