/ Пресцентър
Предания и тайнства от Странджа планина оживяха на сцената на амфитеатъра в Приморско. Те бяха пресъздадени от български и турски художествени състави в първото издание на Фестивал на легендите.
Българските състави заложиха на танца и пантомимата, а турските им колеги се представиха с драматургия и театър на сенките. Водещият Валери Еличов и преводачката Гергана Мутафчиева разказаха историите на български и турски език.

Трупи на танцово студио “R” пресъздадоха легендите за река Ропотамо и основаването на града на любовта Ахтопол. Фолклорен ансамбъл „Лазур” с ръководител Бойчо Янев разказа в танц легендата за змейовата невяста Елена.
Театрална и фолклорна трупа от турския град Одрин пресъздадоха предание за основателя на града Орест и чудотворства, за които се разказва от другата страна на Странджа планина. Всичко приключи с фойерверки и огнено шоу.

Фестивалът на легендите е опит да бъдат представени някои от тайнствата на Странджа от българска и турска страна. Организатори са Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и Асоциация за изследване на граничните култури в Одрин.