Стойко Танков: Йоан трябваше да се оттегли
Стойко Танков: Йоан трябваше да се оттегли / netinfo

Изборите в Бургас и резултата на Йоан Костадинов са тежка загуба за БСП-каза днес  лидерът на общинската организация и депутат Стойко Танков. Социалистите имат 6250 гласа и са четвърта по ред  сила в града след ГЕРБ , Атака , „Коалиция Ваклин Стойновски за Бургас”. От листата съветниците на партията влизат едва петима, а подкрепеният от  БСП кандидат Йоан Костадинов е с трети резултат.

"Йоан Костадинов не заслужаваше такъв край защото, първите години  той беше двиигател на редица положителни процеси в общината. Но той  сам избра този  край" - каза още депутатът .Танков прогнозира много тежък период за БСП като опозиция в Общинския съвет. Депутатът  изрази надежда , че това ще е  оздравителен период  и самият  той ще работи затова,  новото ръководство на партията да спъпи  на здрави основи. Според него трябва да се работи за консолидацията на левицата,  защото  първите изчисления показват  около 4 100 гласа на леви партии,  които не влязаха в ОбС   и които са част от Коалиция за България. Разпиляването на гласовете   на практика доведе до превес на десницата.

За балотажа  социалистите ще  гласуват по съвест- каза още общинският лидер.  На въпрос за евентуален  по-голям успех на БСП при кандидатурата на Павел Маринов за кмет, Танков сподели, че при  участието на Йоан Костадинов в изборите,  дори и със собствен  кандидат за  БСП  резултатът  нямаше да е по –различен.  Разумният  подход беше Йоан Костадинов да се оттегли , след като знаеше  резултатие от социологическите  проучвания  за нагласите на обществото още през юни .

БСП нямаше полезен ход в тази ситуация и всеки ще си поеме отговорността, защото решението за подкрепата на догашния градоначалник беше наша, каза още Стойко Танков. Причините  за резултите  ще бъдат анализирани на свиканото второ заседание на общинската  конференция  на което  той официално ще подаде оставка. Танков  припомни  че, е направил това още преди преди изборите, защото  му е бил  ясен крайния  резултат. За съжаление  не успях да наложа докрай вижданията си за изход от създалата се ситуация преди местните избори-каза още левият водач в Бургас. 

Тези резултати са оценката на бургазлиии за работата на  Йоан Костадинов  и на БСП  през послединте 8 години.  Фактът,  че  тракийците които го издигнаха не успяха да вкарат нито един общински съветник , говори за  цялостната оценката на избирателите -допълни още  депутатът