/ iStock/Getty Images
Изписват натровените деца
При всички деца от Хаджидимитрово, които са настанени в инфекциозната болница в Ямбол е изолиран стафилококус ауреус.

Причината за състоянието им е стафилококово хранително отравяне. Това заяви за БНТ д-р Стефка Желязкова, началник на отделението в болницата. Д-р Желязкова заяви, че резултатите от изследванията са станали ясни днес сутринта.

Състоянието на децата е много добро и позволява да бъдат изписани днес 22 деца все още са в Инфекциозното отделение на Ямболската болница. Те бяха приети във вторник вечерта със симптоми на хранително отравяне. Учениците са на възраст между 7 и 12 години.

Прокуратурата в Ямбол се е самосезирала по повод децата със симптоми на хранително отравяне

Всички те посещават училището в село Дражево, но живеят в ямболското село Хаджидимитрово. Още вчера лекарите съобщиха, че състоянието им се подобрява. Част от тях ще бъдат изписани днес. До няколко дни специална проверка трябва да установи каква е причината за натравянето им.

Институциите проверяват училищния стол, служителите в него и близко заведение за хранене, откъдето децата си купували закуски. По случая се самосезира и Районната прокуратура в Ямбол. Тя ще търси дали има умисъл в това отравяне на децата и дали има престъпление.

Три институции ще правят проверката - полицията, Агенцията по храните и РЗИ-Ямбол. Директорът на училището в Дражево Мариана Николова напомни, че в училището не се приготвя храна, а обядът се доставя от фирма за кетъринг.

20 деца в болница със симптоми на хранително натравяне в Ямболско (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тя признава, че има пропуск и точно от този ден не е заделена храна, от която могат да се вземат проби. Според нея, в това няма умисъл, а е случаен пропуск. От фирмата за кетъринг отказват засега коментар.

Според зам.-кмета на община Тунджа Станчо Ставрев причината за отравянето е извън училището. Той благодари на лекарите за бързата и адекватна реакция.
БГНЕС