Спецпрокуратурата решава днес за стрелците в Слънчев бряг
Спецпрокуратурата решава днес за стрелците в Слънчев бряг / Лалка Димитрова/Дарик Бургас

Днес ще стане ясно дали и какви обвинения ще бъдат повдигнати на новите задържани за престрелката в Слънчев бряг, при която гард на Димитър Желязков - Очите загина, а той беше тежко ранен с пет куршума в тялото.
Случаят вече е поет от специализираната прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.
Въпреки че в първите дни след престрелката в Слънчев бряг от МВР твърдяха, че става дума за случаен конфликт между тежковъоръжените групи на Очите и на Божидар Георгиев-Кравата, а премиерът даже нарече случилото се махленска история, във вторник от спецпрокуратурата съобщиха, че стрелбата по Димитър Желязков е свързана и с други престъпления, като изнудване, трафик на хора, разпространение на наркотици, извършвани от организирана престъпна група.
Сигнал, че случаят няма да се сведе само до спор за паркомясто, дойде преди десетина дни от главния прокурор, който коментира в Бургас, че стрелбата от 8 юни е спор за територия, която е източник на доходи от престъпна дейност.
При възстановката на стрелбата в Слънчев бряг във вторник бяха задържани седем души. Други четирима се издирват. Разследването на престъплението, извършено на 8 юни в „Слънчев бряг", както и на другите престъпления, свързани с него като изнудване, трафик на хора и разпространение на наркотици, е поето от Специализираната прокуратура. Под ръководството на Специализираната прокуратура се извършват интензивни процесуално следствени действия. В заведението, което се превърна в стрелбище беше направена възстановка на престъплението, при която тежковъоръжени спецполицаи извършиха показен арест на седмината доброволно участващи в експеримента.
По случая работят съвместно ГДБОП и областната дирекция на полицията в Бургас.
На място в Бургас прокурори от Специализираната прокуратура преценяват основанията за повдигане на обвинения на задържаните лица.
Повече информация ще бъде предоставена утре от Специализираната прокуратура.