/ БГНЕС
Законът ще бъде прилаган с цялата си тежест и спрямо булката, и спрямо младоженеца, каза лидерът на НФСБ
"Никой политик не обикаля да дърпа кабели. Работата на вицепремиера в мое лице беше просто да дам кураж на институциите да спазват закона". Това заяви пред Нова телевизия председателят на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов.

Ще повлияе ли забраната за шум на открито на туризма

Той обясни, че от 14:00 до 16:00 часа, от 23:00 до 8:00 часа правомощията са само и изцяло  на полицията. Вече няма да се налага и издаване на специална заповед за извършване на нощни измервания от РЗИ. 

„Нелепо бе организирана контролната функция по отношение на спазването на закона до момента. Естествено РЗИ със съответните измервателни уреди трябва да установи нарушаването на закона, но служителите й работят до 17:00 часа. За да се извършват нощни проверки, трябваше да има специални заповеди. Това вече не е необходимо“, заяви Симеонов.

В кабинета на Симеонов: Денонощен телефон за сигнали за силен шум

Той обясни какъв вече ще е реда при получаване на сигнал за силен шум в определено заведение: "След сигнал на 112, полицейският патрул трябва да иде на място, да издаде писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването.

Глоба до 1000 лева за шум на открито

Ако това не се случи, полицейският служител затваря принудително заведението за 3 дни. Първо се затварят кухнята и барът, а след това се изчаква да се изпразнят масите и то се затваря.

При следващо нарушение в рамките на година, обектът ще бъде затворен за 14 дни, а полицаите ще имат право и да изземват техника. „Това е предназначено най-вече за откритото озвучаване, което е характерно за семейни, религиозни, всякакви празненства и най-вече за циганските сватби, от които пищи цялата държава. Законът ще бъде прилаган с цялата си тежест и спрямо булката, и спрямо младоженеца“, добави той.

Валери Симеонов се радва във Фейсбук на „триумфалната победа за държавата”

Бившият вицепремиер поясни, че за последната седмица е имало 4 сигнала за шум от заведения и над 70 – за шумни ромски сватби в бургаския квартал „Победа”. „Ако заведение бомбардира Свети Влас, Несебър и Слънчев бряг, по сигнал на 112 полицейския патрул идва, издава писмено разпореждане за прекратяване на озвучаването.

Те са длъжни да го направят. Вече няма предупреждение, няма „моля“. Законът не може да се прилага избирателно“, увери Симеонов.  На въпрос дали може курортите да се разделят на такива, където да е позволен шумът и на такива, където трябва да е тихо, той бе лаконичен: „Невинаги обслужването на клиентите трябва да е цел на държавния туризъм”.