Шансове за реализация на младите хора в регион Бургас
Шансове за реализация на младите хора в регион Бургас / netinfo
През последните години град Бургас се развива много динамично, като няколко пъти беше обявен за най – добрия град за живеене. В града се изпълняват множество европейски проекти, които променят облика и подобряват значително инфраструктурата на черноморския град. По отношение на структурата на населението Бургас е един от градовете с най – много млади хора. В същото време се наблюдават процеси на масово напускане на млади хора в посока София и чужбина. Какво кара младите хора да напускат града, който очевидно има какво да им предложи, какви са техните нужди и представи за бъдеща реализация и дали това съвпада с представите на местния бизнес и работодателите за добре обучени и компетентни кадри. Нашето желание е да срещнем всички заинтересовани страни и да предизвикаме интензивен обмен,  за да открием възможностите за пълноценна реализация на младите хора и да се удовлетвори максимално желанието на местната общност те да намерят причина да останат да се развиват и работят  в град Бургас и областта. Може би младите хора се нуждаят от повече доверие, от  по – продуктивни контакти с местната власт и от по – голямо участие в процеса на взимане на решения.
Сдружение ФАР в рамките на проект „ Стратегическо планиране и застъпничество: Инструменти за по-ефективно включване на НПО във вземането на решения и диалога с местната власт“, организира на 25.11.2015 година от 10.30 часа в Бизнес Инкубатор Бургас граждански форум на тема  „ Шансове за реализация на младите хора в регион Бургас“. На форума ще вземат участие представители на местната власт, работодатели, НПО, педагози и младежи.
Очаквани резултати от форума са идентифициране на проблема за бургаската общност от всички заинтересовани страни, активно участие в разрешаването му и поемане на конкретен ангажимент за неговото преодоляване.
Каним всички млади хора и заинтересовани граждани да вземат участие във  форума и се ангажират за последващи действия в решаването на този изключително важен проблем за региона и за да останат младите хора в Бургас.
Проектът е с продължителност 15 месеца с начало ноември 2014 г. и край януари 2016 година и се изпълнява в градовете София, Плевен, Бургас и Стара Загора.
Изпълнител на проекта е  Сдружение „Институт за регионални и международни изследвания” (ИРМИ)
Дейностите по проекта включват:
1) Обучение на активисти на НПО и неформални граждански групи в стратегическо планиране и застъпничество – три обучения съответно в Плевен, Бургас и Стара Загора за групи от по 10-15 човека;
2) Обучение на обучители (по 5 представители на НПО във всеки град);
3) Планиране и изготвяне на стратегия за застъпническа кампания от страна на местните активисти по конкретен проблем на всяка от трите общности;
4) Пилотна застъпническа кампания във всеки град, включваща срещи с вземащите решения, кръгли маси и медийни участия;
5) Дейности за постигане на дългосрочно взаимодействие между НПО и представители на месната власт, в това число изграждане на структурирани форми на гражданско участие, споразумения за мониторинг и обществени съвети.
Проектът „Стратегическо планиране и застъпничество: Инструменти за по-ефективно включване на НПО във вземането на решения и диалога с местната власт” се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. За повече информация посетете www . ngogrants . bg.
Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Институт за регионални и международни изследвания и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.