За мистиката и зрелите домати в Странджа
За мистиката и зрелите домати в Странджа / Дарик - Бургас
Руснаци луднаха по апартаменти в Малко Търново и  стари къщи в странджанските села. Това стана ясно по време на работна среща между представители на най-големите агенции за недвижими имоти в областта, която се проведе в Бургас.

Експертите в сектора отчитат, че руските граждани отново затвърждават позицията си като едни от най-сериозните клиенти у нас, но сделките за продажба на ваканционни имоти в курортите ни едва ли ще достигнат 2013-та и 2014 година. 


Варна с най-много нови жилищни сгради


„Пак започнаха да търсят имоти, но на други места. Имаме доста успешни сделки в Малко Търново. Там се търсят предимно двустайни жилища. Цените са много атрактивни за руснаците. Харесват природата и чистия въздух в района. И тук не говорим само за закупуването на ваканционен имот. Тези хора искат да живеят в България. Ръст на сключените сделки имаме и в Бургас. Към града се ориентират предимно млади руски семейства, затова и цените станаха по-високи“, обясни пред „Дарик“ Лариса Костадинова, собственик на агенция за недвижими имоти.
 

Лариса Костадинова
netinfo

По думите й, най-често руснаците се ориентират към имоти в „Меден рудник“, тъй като и цените там са по-ниски. „Прави впечатление, че през тази година имаме много сделки с българи, които живеят зад граница. Много от тях решиха да закупят имот по Черноморието през това лято“, каза Костадинова.

В Бургас се отчита и ръст в издадените разрешителните за строеж на производствени и складови сгради, отчетоха брокерите. „Доста е увеличен и броя на разрешенията за индивидуални сгради с малка височина, еднофамилни къщи в кварталите, което показва изнасяне на населението от активната градска територия“, каза и главният архитект на община Бургас, Веселина Илиева, която се включи в срещата.
 

Общината иска имоти на Ченгене скеле


По думите й, строителството на еднофамилни къщи е най-активно в бургаския кв. „Крайморие“. В града продължава и търсенето на офисите от клас А, предимно от чужди инвеститори. Терените, които в момента се разработват обаче ще запълнят тази липса, отчитат от строителния бранш.