РИОКОЗ – Бургас: Ако пътувате в чужбина ваксинирайте се против морбили
РИОКОЗ – Бургас: Ако пътувате в чужбина ваксинирайте се против морбили / netinfo
Във връзка с регистрирана висока заболяемост от морбили в редица страни (Австрия, Щвейцария, Великобритания, Германия, Италия и др.) по препоръка на Министерството на здравеопазването с цел на недопускане на заболяването в България, на лицата пътуващи в тези страни се препоръчва да изследват имунизационният статус относно заболяването във Вирусологичната лаборатория на РИОКОЗ-Бургас, ет. 2, ст. 9, тел. за връзка: 056/81 62 53, 54,55 вътр. 231.

На лицата, които нямат изграден имунитет срещу заболяването се препоръчва да се имунизират с тривалентната ваксина-морбили, паротит и рубеола в Имунизационен кабинет при РИОКОЗ, ет. 5, ст. 37. При поискване, РИОКОЗ издава Международно свидетелство за имунизациите.

Морбили (дребна шарка) е въздушно-капкова инфекция, която се предава от болен на здрав човек като индекса на заразяване е 100%. Заболяването протича много тежко, с висока температура, катар, обриви по лицето и по тялото и може да завърши в част от случаите със смъртоносен изход! В момента РИОКОЗ – Бургас разполага със 180 дози ваксина.