Снимки: Пристанище Бургас
Снимки: Пристанище Бургас
Осъществяването му е в резултат от съвместните действия на държавните, общински институции, „Пристанище Бургас” ЕАД и Генералното консулство на Р. Турция. След едногодишни преговори за развитие на морската свързаност, чрез сезонна пасажерска линия Бургас – Инеада – Истанбул – Бургас плаването се извърши със скоростния катамаран „Salem Pasha” на превозвача İDO Istanbul Fast Ferries Co. Inc.
 

Снимки: Пристанище Бургас

В тестовото плаване участваха Генералният консул на Р. Турция в Бургас Нурай Иньонтепе, зам.-управителят на Бургаска област Владимир Крумов, Зам.-кметът в Община Бургас Красимир Стойчев, председателят на Общински съвет Бургас Костантин Луков, териториалният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура”- Бургас Ивайло Иванов, представители на постоянната комисия по транспорт в Общински Съвет Бургас, представители на Морска администрация и други местни институции, туропеатори и журналисти. Експерименталното плаване беше осъществено, за да може в реални условия да се тестват икономическите показатели и комфортността на пътуването.
 

Снимки: Пристанище Бургас

„Пътуването показва, че моделът би бил успешен при запълняемост от 200 пасажера и при цена на билета между 70 - 80 евро в двете посоки. При скоростта, която развиват тези катамарани до Инеада пътуването ще е 2 часа, а само за 4 часа пътниците ще бъдат в сърцето на Инстанбул или Бургас, като избягват трафика и чакането на границите”, посочи изпълнителният директор на бургаското пристанище Диян Димов.  
 


Идеята е сезонната пасажерска линия Бургас – Инеада – Истанбул – Бургас да започне да функционира от летния сезон на 2020 година. Предвижда се да се осъществяват по 45 плавания в едната и в другата посока, като веднъж седмично катамаранът ще спира в курортното турско градче Инеада, което е известено с 30 километровата си плажна ивица и девствена природа. Местните власти в област Къркралели също възлагат големи надежди за осъществяването на пасажерската линия, която би подпогнала развитието на туризма в региона.   До месец предстои нова среща с ръководството на компанията İDO, като целта е да се договори по линията да плават по-модерни катамарани със стабилизатори, предвид навигационните особенсти в Черно море.