/ Дарик Бургас

Тричленен състав на Апелативен съд-Бургас измени от условна в ефективна 18-месечната присъда, с която 18-годишният айтозлия Златомир Велчев е признат за виновен за катастрофа и причиняване на смърт по непредпазливост, след като употребил алкохол и седнал зад волана, без да е правоспособен  водач.

Тежкият пътен инцидент става малко преди полунощ на 31 декември 2015 г. Златомир, който тогава нямал навършени 16 години, празнувал посрещането на новата в к-с.“М. Рудник“ заедно с трима приятели.

Съдят 17-годишен за смърт на пътя

По време на празнуването употребявали и алкохол.
Около 22.00 часа бащата на домакина излязъл от апартамента и момчетата решили да се поразходят с автомобила му. Златомир шофирал колата, а до него и на задната седалка били останалите трима младежи. Компанията пристигнала в Айтос, където празнувала приятелката на Златомир, двамата се видели за 10-15 минути и към 23.30 ч. колата потеглила обратно към Бургас. Шофьорът и тримата пътници били без обезопасителни колани.

След разклона за Българово, автомобилът навлязъл в ляв завой. В резултат на високата скорост /125 км/ч/ станал неуправляем, ударил се първо в дясната мантинела на пътя, след това и в лявата, завъртял на ляво, изменил посоката си на движение, пресякъл двете ленти на платното за движение и се ударил в лявата крайпътна мантинела след което спрял под ъгъл в лявата лента за насрещно движение.

След ударите в автомобила останал само подсъдимия, а останалите изпаднали от купето. Пострадалото момче В. В. било намерено в гориста зона около пътя, на 10 м. от него.

Подсъдимият е управлявал МПС в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта си 0.84 на хиляда. и без да притежава свидетелство за управление на МПС. Съдебното следствие пред първоинстанционния съд е преминало по съкратената процедура, като виновникът за инцидента признал изцяло фактите от обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират други доказателства за тези факти. ОС-Бургас е постановил условна присъда от година и половина.

Според въззивната инстанция деянието е със завишена степен обществена опасност. Подсъдимият е шофирал със скорост на движение многократно надвишаваща разрешената. Освен това в опасност е поставен живота и на останалите пътуващи лица, които за щастие са останали живи.

Личността на Златомир също разкрива завишена опасност - няколко месеца преди престъпление той е управлявал лек автомобил, без правоспособност. Шофирал е и през 2017 г., за което е издадено и влязло в сила Наказателно постановление.

“Упоритата безотговорност на подсъдимия и незачитане на правилата за движение, с което поставя в опасност останалите членове на обществото, изисква по-строго отношение към него“, са категорични бургаските апелативни съдии. 

Тези изводи са мотивирали съдебният състав да измени присъдата от условна в ефективна и да определи първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието. Решението подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок през ВКС.