Откриха Пътен възел „Запад”
Откриха Пътен възел „Запад” / Станимир Димитров
Откриха Пътен възел „Запад”
88489
Откриха Пътен възел „Запад”
  • Откриха Пътен възел „Запад”

Премиерът Бойко Борисов и кметът Димитър Николов откриха новия Пътен възел "Запад". Дългоочакваното съоръжение ще облекчи пътуването към Южното Черноморие и границата с Турция при КПП Малко Търново.
"Съоръжението е изключително важно не само за града, но и за всички, които пътуват на юг от него и към Турция. То ще помогне за по-безопасно придвижване и ще облекчи трафика, особено през лятото", каза премиерът Борисов.

Правителството финансира изграждането на пътния възел с 20 млн. лева, което трябва да спре образуването на километрични опашки при входа на Бургас. Досега хиляди автомобили нямаше как транзитно да стигнат на Юг от Бургас, без да преминат натовареното кръстовище „Трапезица", което поема и градския трафик.

"Според данни на КАТ през лятото по магистрала "Тракия" към Бургас и Южното Черноморие минават по 10 000 автомобила на денонощие. 145 са регистрираните инциденти само през летните месеци на миналата година, със седем загинали и десетки ранени. До няколко месеца започваме следващия етап от реализацията на Южната дъга на Бургас - разширението на ул. "Крайезерна", която ще стане четирилентова. Финансирането за този проект е осигурено по оперативна програма "Региони в растеж"", коментира кметът Димитър Николов.

На входа на Бургас вече може да се завива веднага вдясно - периферно на к-с "Славейков", трафикът ще минава по ул. "Проф. Яким Якимов" - след това през Пътен възел „Запад" автомобилите ще се изливат към ул. "Крайезерна", а оттам ще се включват в път I-9 за Южното Черноморие.Мащабна реконструкция на последната започва до няколко месеца, обяви още кметът Димитър Николов.
С построяването на новото съоръжение се подобрява и транспортното обслужване на разположения в близост Индустриален и логистичен парк - Бургас.

Чуйте кмета Николов в звуковия файл