Той ще прозвучи за първи път на 3 март в Бургас
Неизвестен досега марш, посветен на Левски откриха в Държавен архив-Бургас.

Негов автор е композиторът на химна на „Независимостта” маестро Георги Шагунов. На партитурата на марша е отбелязана датата 20 юли 1948 година. Предполага се, че той е написан в навечерието на рождения ден на Апостола 18 юли.

Стела Костадинова

„Маршът се съхранява в архива, заедно с всички документи на маестро Георги Шагурон, които постъпват в края на 70-те години. От всички негови произведения обаче се оказва, че това произведение е по-малко известно за разлика от химна на „Независимостта”, написан от маестрото.

Тази година отбелязваме 150 години от гибелта на Левски и съвместно с Община Бургас решихме да дадем живот на това произведение и предложих Градския духов оркестър да го разучи и той да се изпълнява пред публика на важни дати от нашата история”, разказа за DarikNews Данка Георгиева - директор на Дирекция „Регионален държавен архив“.
 

Днес за първи път пред медии Градския духов оркестър изпълни марша, посветен на Апостола. „Маршът звучи твърде жизнерадостно затова и не е редно да бъде изпълняван в дни, когато имаме заупокойни молитви и в деня, когято отбелязваме гибелта на Апостола.

Стела Костадинова

Чисто музикално маршът е един много приятен фокстрот или полка. Като към тази партитура авторът написал и текст, който да разказва самото произведение. Текстът е бил написан да се изпълнява от четец, а не от хор.

В него се набляга на патриотизма и героизма и българите да уважават своята идентичност”, заяви диригентът на хора Атанас Камиларов. Маршът, посветен на Апостола ще бъде изпълнен пред публика за първи път на 3 март в Бургас, когато отбелязваме Националния празник на България