/ ThinkStock/Getty Images

Тричленен състав на Апелативен съд отказа условно предсрочно освобождаване на лишения от свобода Дончо Пехливанов, който излежава присъда за убийството на брат си през 2011 г. в карнобатското село Аспарухово.

Престъплението беше извършено по особено мъчителен за убития начин и с особена жестокост- той е бил прободен с нож 12 пъти в областта на гръдния кош и мишниците и удрян с дуло на пистолет по тилната област на главата.

За умишленото убийство на брат си Пехливанов е осъден на наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 години. В момента останалата част за изтърпяване  на присъдата  е в размер на пет години, пет месеца и три дни.

С определение от 25 януари 2018 г. ОС-Бургас е уважил предложението на началника на Затвора-Бургас  Дончо Пехливанов да бъде условно предсрочно освободен от изтърпяване на останалата част от наказанието.

Съдът е определил на лишения от свобода изпитателен срок от пет години, пет месеца и три дни, като по време на изпитателния срок той ще изпълнява мярката „задължителни периодични срещи с пробационен служител“.

Определението на първата инстанция е протестирано от Окръжна прокуратура пред Апелативен съд. Бургаският апелативен съд е разгледал делото в закрито заседание, намерил е постановеният съдебен акт за незаконосъобразен и го е отменил.

В мотивите към определението втората инстанция посочва, че от доказателствата по делото не може да бъде изведена категорична констатация, че Пехливанов е коригирал своето поведение.

Няма убедителни данни, че осъденият е осъзнал и осмислил факторите, довели до криминалното поведение, за което е осъден с влязла в сила присъда.

Апелативният съд е намерил, че към настоящия момент осъденият на лишаване от свобода Дончо Пехливанов не следва да бъде условно предсрочно освободен, тъй като е необходимо по отношение на него да се продължи работата в условията на затвора за трайна положителна промяна и постигане целите на наказанието.