/ Снимка: Лалка Димитрова
Държавното обвинение: Рисуването на картини и участието в спортни мероприятия са за запълване на свободното време
Бургаската окръжна прокуратура внесе протест срещу предсрочното освобождаване на братоубиец от затвора.
44-годишният Дончо Пехливанов бе задържан през юли 2011 г., след като по време на запой в карнобатското село Аспарухово хладнокръвно намушка брат си с нож- 12 пъти. Същата година той е осъден на 12 г. лишаване от свобода, но на 25 януари т.г, неочаквано с решение на Окръжния съд в Бургас той бе пуснат. Това на практика означава, че Дончо излиза на свобода след прекарани по-малко от 7 години зад решетките.

Съдът прие, че пандизчията се е поправил, като прие на доверие становището на зам.шефа на затвора Методий Владимиров, затова че Пехливенов е  ниска оценка на риск от рецидив, и го пуснал от килията. Различно е становището на държавното обвинение. Според прокурор Иван Иванов няма никакви основания убиецът да бъде пуснат предсрочно.

„Не мисля, че има трайно поправяне. Спазването на режима и трудовата заетост не са достатъчни предпоставки за предсрочно освобождаване. Лишеният от свобода не е показал желание да се образова или да се включи в извънкласни дейности. Рисуването на картини и участието в спортни мероприятия са за запълване на свободното време”, посочи той.
 Очаква се становището на Апелативния съд.