Още 29 месеца затвор за Митьо Очите поиска прокуратурата
Още 29 месеца затвор за Митьо Очите поиска прокуратурата / Sofia Photo Agency, архив

Димитър Желязков –Очите да лежи в затвора още 2 години и 5 месеца поиска прокуратурата в Бургас.  Процесът за групиране на наказанията на призналия се наркобос приключи в Окръжния съд. Делото бе образувано след като ВКС отмени  част последното споразумение на Желязков.То бе атакувано от главния прокурор Борис Велчев. През април 2010 година Митьо Очите се призна за виновен по обвинение в пране на пари. Липсата на 11-месечната присъда на Очите от Хасковския окръжен съд в общото наказание доведе до новия процес.

Днес държавното обвинение настоя съдът да увеличи с ½ присъдата на Митьо Очите и той да изтърпи общо наказание от 7 години и 3 месеца затвор. Аргументите на прокурор Димо Маджаров бяха, че накробосът вече има 5 осъдителни акта, от които 4 за много тежки престъпления – за организаране на несебърско-поморийската наркобригада, участие в престъпна група за дрога, сводничество и склоняване към проституция, за пране на пари и за въоръжен грабеж в големи размери, хулиганство, незаконно оръжие и средна телесна повреда.  Наложеният извод е за трайност на престъпния умисъл и поведение, което прави Желязков обещствено опасен. Според прокурорът, присъдата е недостатъчна за неговото поправяне.

Клиентът ми надлежава с два месеца присъдата си и сега прокуратурата  отказва да зачете закона, бе категорична защитата.

"Наказанието от Хасковския окръжен съд е изтърпяно. Обвинението се опитва да извива ръцете на съда с искане да  бъде покрит този незаконен арест",  заяви адвокатът на Очите, Илиян Василев.

„Аз съм подписал споразумение с прокуратурата, сега тя иска да го разваля. Ако излежа тези още две години дали ми върнат имотите? Съгласен съм на кумулация, но не и на увеличение”-каза Желязков в съда.

Магистратите ще обявят решението си в 15.30 ч.

На 22 април Окръжният съд в Бургас осъди Желязков на четири години и 10 месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим на изтърпяване и одобри споразумението с прокуратурата между него, майката му Станка Желязкова, приятелката му Антигона Янулис и вуйчо му Иван Петров. Всички останали са осъдени условно на година и шест месеца с три години изпитателен срок. Съдът постанови в полза на държавата да бъдат отнети жилища, вила, магазин и търговски помещения в Несебър и Сунгурларе, както и банкова касета със златни монети на стойност над 49 000 лева. Част от отнетото имущество престои да бъде разпродадено чрез търг от НАП тази година.