Общинският съвет в Царево въстана срещу отмяната на ОУП
Общинският съвет в Царево въстана срещу отмяната на ОУП / Пресцентър

Общинският съвет в Царево разпространи декларация, в която остро протестира срещу спирането на Общия устройствен план. Под нея са поставили подписи абсолютно всички членове на местния парламент, без значение на политическите партии, които представляват

Тринадесетте местни народни представители твърдят, че са ръководени от „интересите на жителите на общината, желанието да съхранят нейната уникална природа и история, стремежа да съдействат за по-бързото й социално-икономическо развитие".

Те са силно недоволни от „липсата на какъвто и да е диалог от страна на държавните органи и неправителствения сектор с органите на местното самоуправление и местната общност по въпросите, отнасящи се до ОУП на общината".

В декларацията категорично не одобряват изменението на плана, тъй като двете заповеди са издадени преди той да е одобрен. А, според тях, вече за по-голямата част от атрактивните терени в близост до морския бряг има одобрен Подробен устройствен план.

Съветниците от Царево настояват двете министерски заповеди да бъдат незабавно отменени и за кръгла маса в общинския център, между местно самоуправление, местната общност, ръководството на природен парк „Странджа", заинтересованите неправителствени организации и представители на инвеститорите.

Идеята им е на нея да бъдат определени „проблемните части от действащия ОУП на община Царево, възможните начини за тяхното разрешаване и алгоритъма, по който това трябва да стане, а след това да се пристъпи към частичното му изменение".

Следват всичките 13 подписа на съветниците.