Нов тип двор в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ в  Свети Влас /СНИМКИ/
Нов тип двор в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ в Свети Влас /СНИМКИ/ / netinfo

Учебно пространство от нов тип откриха днес в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Свети Влас. То носи името„OUT-OF-SCHOOL" - училище на открито, и е създадено върху 200 кв.м. неизползваемо дворно пространство. Проектът интерпретира слабо познатата тема в България за класна стая на открито и я обогатява чрез изнасяне под небето на основни училищни функции - учебна зона, зона за хранене, амфитеатрална зона за концерти и културни мероприятия, зона за отдих, зона за игра. „Искам да благодаря на всички родители, които ни подкрепиха в реализацията на идеята с участието си в благотворителния базар за набиране на средства. Те заедно с децата успяха да съберат 1800 лв., които вложихме. Надявам се, че и занапред ще подкрепят нашите усилия да направим училището привлекателно място за децата. Община Несебър за пореден път доказа, че за нея образованието наистина е приоритет. С цялостната си политика, отношение и с финансовата си подкрепа, отново стана наш съмишленик и партньор в реализирането на тази идея. Общата стойност на проекта е 52 хил. лв. и без помощта на общината нямаше да види бял свят.", информира в своето приветствие присъстващите директорката на училището Чубрина Стефанова. Тържествен водосвет по време на официалното откриване на новата придобивка отслужи отец Димитър. Малко преди прерязването на лентата секретарят на община Несебър Дочка Маринова, също отправи приветствие, в което благодари на ръководство на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", че е намерило такъв интересен и оригинален начин да привлече вниманието на децата към работния процес. Тя призова учениците да пазят новата придобивка, за да й се радват дълго време.

Нов тип двор в ОУ Св Св Кирил и Методий в  Свети Влас /СНИМКИ/
netinfo

Затвърждавайки имиджа на едно от малкото новаторски основни училища в страната, ръководството на ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" разпознава ползите от образование на открито. „OUT-OF-SCHOOL" подтиква към експериментални методики на преподаване. Например учене чрез мултисензорно преживяване, като се ангажират сетивата на обоняние, слух, вкус и зрение, или усвояване на знания посредством интердисциплинарна програма, или чрез размиване на границата между академичното обучение и творческата игра. Друг позитивен ефект на този тип проекти е създаването на връзка между училището и квартала, в който се намира. Достъпът на учениците до квартала често прераства в училищни проекти с обществена полза, които възпитават социална ангажираност и отговорност у децата. От друга страна, достъпът на жителите на квартала до класната стая и образователния процес насърчават местното доброволчество. Не на последно място ученето на открито подтиква към изследователска дейност и спомага за фундаменталното разбиране на природните процеси.

Нов тип двор в ОУ Св Св Кирил и Методий в  Свети Влас /СНИМКИ/
netinfo

Проектът е разработен от арх. Галина Милкова и дизайнер Недко Николов от иновативното студио за архитектура, интериор и инсталации - Think Forward, съвместно с г-жа Чубрина Стефанова - директор на училището. „OUT-OF-SCHOOL" е четвъртият образователен проект на Think Forward в страната и вторият, разработен от тях за училището в Свети Влас, който разбива каноните на традиционните училищни пространства и предоставя възможност за съвременни алтернативни образователни практики. Миналата година студиото зарадва децата в ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с проекта „5 СТАИ" - многофункционално пространство, търсещо решение на проблема за детската агресия чрез канализиране на ученическата енергия в творчески и социални дейности. Тогава новата придобивка се превърна в притегателен център за ученици от всички възрастови групи.

Събитието днес уважиха Красимира Тодорова - директор на дирекция „Здравеопазване, образование и хуманитарни дейности", Яна Христова - началник отдел „Образование", арх. Галина Милкова и дизайнер Недко Николов и др.