Не може да наричаме Бургас град на птиците и едновременно с това на метри от техните местообитания да са струпани тези гуми, каза кметът на Бургас Димитър Николов.
Не може да наричаме Бургас град на птиците и едновременно с това на метри от техните местообитания да са струпани тези гуми, каза кметът на Бургас Димитър Николов. / Снимка: Община Бургас
Кметът на Бургас Димитър Николов сезира главния прокурор за незаконно депо за отпадъци, струпани върху частен терен в близост до природния резерват Атанасовско езеро. Става въпрос за хиляди автомобилни гуми. „Това са количества изхвърлени гуми от всякакъв калибър – от автомобили, камиони, трактори, тежкотоварна специализирана техника… Това показва, че този, който е извършил това екологично престъпление, се занимава с този род бизнес“, каза днес пред журналисти Димитър Николов.

Реакцията на кмета идва след сигнал на гражданин. Вчера той направи проверка на място в местността "Гьол Бою", част от землището на квартал "Рудник", и се убеди с очите си в мащаба на замърсяването.

"Не може да наричаме Бургас град на птиците и едновременно с това на метри от техните местообитания да са струпани тези гуми. За мен това е престъпление срещу природата. Надявам се нарушителят да бъде установен бързо, а замърсяването да се премахне за негова сметка", коментира Николов. „За съжаление, няколкото ни сигнала към РИОСВ Бургас, въпреки тяхното заострено внимание не успяха да намерят собственика на терена. На адреса отричаха да има такъв представител. Затова, според нас, трябва да се намеси главният прокурор“, заяви Николов.

Бургас с морето и своите три езера е част от миграционния маршрут Виа Понтика и спирка за милиони европейски птици по пътя им на юг и после обратно на север. В същото това Атанасовско езеро, край което са забелязани депонираните гуми, през миналата година за първи път бяха наблюдавани близо 200 птици от вида розово фламинго.