Немската №1 на фестивала “Море от наука”
Немската №1 на фестивала “Море от наука” / netinfo

Скок в не-нютонов флуид и вулкан от цветове - с тази демонстрация ГПНЕ "Гьоте" (Немската гимназия) спечели първо място на фестивала "Море от наука", организиран от Община Бургас заедно с партньори от страната и чужбина.

Не-нютоновата течност представлява смес от нишесте и вода, в които не се потъва при бързо потапяне. Това бе доказано по най-атрактивен начин от отбора на Немската гимназия (с ръководител Гергана Василева) чрез експеримент, при който колоездач премина през басейн с не-нютонова смес. Всъщност не-нютоновите флуиди променят вискозитета си или поведението си на течности, когато върху тях се приложи сила, т.е. ударът върху такава течност я прави по-плътна и тя реагира като твърдо тяло - частиците се свързват една с друга и ако размесвате с ръце такъв разтвор на царевично нишесте с вода, то ще изглежда твърдо, а в момента, в който спрете, разтворът ще изтече между пръстите ви.

"Впечатлени сме от това как ученици реализираха сами опита - от конструирането на басейна, до смесването на правилното съотношение вода-нишесте и самото преминаване с колело отгоре", сподели Хайдрун Шулце от Австрия, член на оценителната комисия.