/ Дарик Бургас
ЕС прави много за България, но липсва информационна кампания. Хората не познават българските депутати там, категоричен е лидерът на паневропейската партия
Настимир Ананиев за листата на ВОЛТ и правата на българите
101377
Настимир Ананиев за листата на ВОЛТ и правата на българите
  • Настимир Ананиев за листата на ВОЛТ и правата на българите
"Уникалното в нашата листа, е че освен че е гражданска в нея, спрямо европейските закони и световната тенденция, ние даваме път на дамите. До края на листата при нас се редуват мъже и жени - перфектен баланс".

Партиите постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия

Това обяви пред „Дарик“ лидерът на паневропейска партия "Волт" за България Настимир Ананиев, който е и водач на листата от 16 кандидати за евровота през май. По думите му, личностите в листата са мотивирани, активни и успешни в своите професии и живот хора.

Много от тях се развиват в сферата на образованието, бизнеса, съдебната власт, юридическите науки. В листата на 5 място е бургазлията Ивайло Илиев. Той оглавява местната структура на партията.

Илиев е успешен плувец с множество държавни и международни отличия. Нито един от тях не е имал политическа кариера до сега, освен Ананиев, който има и богат международен опит в развитите европейски държави. 

"Всеки е подбран според своята готовност да работи активно за България и за нейното достойно място в обединена Европа. Другото уникално в листата е, че имаме и чужденец. Дани Ван Сантен от Холандия, живее в България от три години. Той иска да работи за това българският стандарт да се доближи до този на развитите икономики“, каза Настимир Ананиев.

Според него е време да бъде променен начина на правене на политика, без връщане към старите модели. 

Волт ще се бори за собствена парламентарна група или поне такива са амбициите на партийното ръководство. За да се случи това паневропейците ще имат нужда от 25 депутати от поне седем държави след майския вот.  Партията ще се включи в предизборната битка в 11 европейски страни. В осем от тях ще има и собствени листи.

"При 17 български евродепутати в настоящия ЕП, ние научихме за тях покрай скандала с пакет "Мобилност". Истината е че Европа прави много за България и има големи възможности да бъдат защитени интересите на страната ни, ако влизането на политиците там не е самоцел. Проучване, което направихме, докато събирахме подписи за листата ни, показа, че гражданите нямат информация за това, кой и как защитава интересите им в ЕП. Много от тях могат да назоват най-много един евродепутат. А реално ЕС прави много за нас.

Например случая с чл. 417 /длъжниците, които биват осъдени по бързата процедура/. От години ЕК настоява България да промени това законодателство, а преди 2 месеца беше задействана наказателна процедура. Благодарение на това този Закон, ощетяващ българските граждани ще бъде променен, а не заради Омбудсмана Мая Манолова", каза още лидерът на ВОЛТ. 

За това защо ЕНП, която имаше пълно мнозинство, не подкрепя собственото си "семейство", за "ябълката на раздора" в ЕП, наречена Пакет "Мобилност", която ще остане гореща тема за следващия европарламент и за това какви са ползите всеки един българин от гласуване за европейски депутати, чуйте повече от Настимир Ананиев.