Настимир Ананиев и петият в листата за евроизборите Ивайло Илиев
Настимир Ананиев и петият в листата за евроизборите Ивайло Илиев
Настимир Ананиев пред Дарик
100919
Настимир Ананиев пред Дарик
  • Настимир Ананиев пред Дарик
Федерална Европа на една скорост - всички българи трябва да се чувстват равноправни граждани на ЕС и да знаят, че и те имат същите права, като всеки един европеец. Това обяви пред „Дарик“ лидерът на Волт – България Настимир Ананиев, който пристигна в Бургас, за да представи партийната листата за евровота през май.

В нея влизат 17 души - нови лица, които до момента не сме виждали на политическата сцена у нас, посочи Ананиев, който е и първата кандидатура на европейска партия Волт – България за европарламента. Под номер 5 в листата попада бургазлията Ивайло Илиев, който пък оглавява местната структура на партията. Илиев е успешен плувец с множество държавни и международни отличия. До този момент не се е занимавал с политика.  

„70% от хората във Волт никога не са се занимавали с политика. В листата си редуваме мъже и жени - от началото до края. Искаме да дадем повече възможност на дамите да се включат в политиката. Имаме и чужденец. Това е Дани Ван Сантен, който е от Холандия, но живее в България от три години. По този начин ние искаме да покажем, че сме паневропейска партия, искаме да покажем, че други европейци също могат да участват в листите на другите партии от нашата мрежа в Европа“, каза Настимир Ананиев.

Твърдата ръка на българската политика

Волт ще се бори за собствена парламентарна група или поне такива са амбициите на партийното ръководство. За да се случи това паневропейсците ще имат нужда от 25 депутати от поне седем държави след майския вот.  Партията ще се включи в предизборната битка в 11 европейски страни. В осем от тях ще има и собствени листи.

„Ние искаме да променим начина на правене на политика. Не искаме да се присъединяваме към някой, да се вглеждаме в старите модели. България трябва да гледа собствения си интерес. Не е въпросът дали сме против или за Европа – ние трябва да се опитваме да налагаме собствените си интереси. Това не става само с отиване и гласуване в зала, а с лобиране, с фокусиране на конкретни действия“, каза Ананиев.

Още от него, чуйте в звуковия файл: