Наказват шефа на затвора в Бургас заради отпуските на Митьо Очите
Наказват шефа на затвора в Бургас заради отпуските на Митьо Очите / netinfo
Заради отпуските на Митьо Очите са наложени дисциплинарни наказания на началника на затвора в Бургас и на началника на затворническото общежитие в Житарово, съобщи правосъдният министър Миглена Тачева.

По предложение на директора на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията” Петър Василев, началникът на затвора в Бургас Деян Костов ще бъде наказан с порицание за срок от една година, а началникът на затворническото общежитие в Житарово Димитър Костов с писмено предупреждение за 6 месеца.

Ресорният зам.-министър Бойко Рашков е изразил становище, че наказанията не съответстват на нарушенията и са несъразмерно ниско.

„Буди съмнение обвързаността на волейболния мач със смъртта или рождения ден на някого и по този повод да се разрешават отпуски”, коментира министър Миглена Тачева. Затова тя е разпоредила повторна проверка по случая и е изпратила методически указания на началниците на затвори за пускането в отпуски. Според Тачева трябват по-сериозни и по-генерални мерки за прилагането на Закона и по повод надницата от 100 лева на ден на Кондьо.

Тачева съобщи, че предложенията на специалното звено в прокуратурата за изменение на НПК са генерална промяна и концепция за нова наказателна политика и не могат да се включат между първо и второ четене. По думите й е отхвърлена идеята на прокурорите материалите на ОЛАФ да се използват директно в съда, защото нито една държава в света не го прави.