Над 7000 австрийци дадоха оценка 10+ на Бургаски регион
Над 7000 австрийци дадоха оценка 10+ на Бургаски регион / netinfo

Над 7000 австрийски пенсионери, които в продължение на два мееца почиваха в Бургаски регион дадоха най-високата оценка България, след пътувания по целия свят - 10+. Това сподели днес на финала на пролетните срещи на Съюза на австрийските пенсионери, председателят на най-многочислената аоциация в държавата - Карл Блеха.По неговите думи, съгражданите му за първи път са изказали своя възторг още преди завръщането си в Австрия, като много от тях са заявли, независимо от традицията всяка година дестинацият ада не се повтаря, отново да посетят България. "България и Бургас се превърнаха в най-успешната "среща" в историята на Пенсионерския съюз, в който членуват над 400 000 души. Но искреното удивление и хиляди сълзи от възторг получи училището в град Котел. Концертът, който изнесоха децата там трогна всички туристи", допълни г-н Блеха.
След посещението на музикалната школа "Филип Кутев" австрийските пенсионери са избрали да подпомогнат училището, което според неговия директор не се е случвало в 45-годишната му история. "Ние бяхме много скептични и се чудехме какво ще правим в този празен, малък застаряващ град с лоша инфраструктура и какво толкова можем да видим. Е, спектакълът на децата от това училище разплака всички ни. После дълго говорихме за "чудото Котел", каза още Блеха.
За първата година от кампанията в подкрепа на музикалната школа туристите са решили да съберат 70 000 лева за битовата част, а през следващите години и още пари за ремонт на сградата. Към тяхната инициатива се присъединяват и българският туроператор, който организира мащабните пътувания на съюза до България и Димитър Караненов, собственик на 5-звездния хотел в Бургас. Те ще дарят други 20 хил. лв към общата сума за общежитията на школата.